Jóllehet az ügyfeleknek és a bankoknak is érdekükben állna, a szakmai szövetségek és a felügyelet is támogatja, adatvédelmi aggályok miatt egyelőre nincs napirenden a BAR-lista jó adósokra történő kiterjesztése - mondta el Auer Katalin, a Bankszövetség vezető jogtanácsosa a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE) által szervezett sajtóbeszélgetésen.
Mindenesetre folynak az egyeztetések a szakmai szervezetek és a törvényalkotó szervek (Pénzügyminisztérium és Igazságügyi Minisztérium) között, így a Parlament őszi ülésszakára várhatóan elkészülő javaslat-tervezet már tartalmaz némi előrelépést a BAR-listával kapcsolatban.
Ennek megfelelően erősödne a bankok tájékoztatási kötelezettsége, vagyis az ügyfelek minden esetben azonnal tájékoztatást kapnának arról, ha felkerülnek a rossz adósok közé, és évente egyszer ingyenesen lekérdezhetnék, hogy nevük szerepel-e a listán. A jogorvoslati lehetőségek is bővülnének: egy új, speciális jogintézmény, az úgynevezett hiteladat-per lefolytatása révén a mainál lényegesen gyorsabban és egyszerűbben lehetne jogi úton kifogással élni.

FigyeloNet.hu, 2005. június 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr571189320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása