Az osztrák internetszolgáltatók a mai naptól kötelesek bármilyen bűnügyben kiadni a hatóságoknak a felhasználók nevét és személyes adatait.
Így döntött az Osztrák Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet értelmében az internetszolgáltatók egyaránt kötelesek kiadni a statikus és a dinamikus IP-címek tulajdonosainak adatait. A szakemberek szerint új helyzet jött létre, amelynek köszönhetően már eredményesen lehet felvenni a harcot a fájlcserélők és más szerzői és szomszédos jogsértéseket elkövető személyekkel szemben.
Az ítélet indoklásának értelmében, az adatok kiadása nem azonos az internetszolgáltatók által emlegetett telekommunikációs megfigyeléssel. Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság érvei szerint ennek a kötelezettségnek a teljesítése az internetszolgáltatók által semmilyen alkotmányos, adatvédelmi vagy távközlési jogi törvénysértést nem jelent. Mivel az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ítélete jogerős és nincs magasabb osztrák bírói fórum, így gyakorlatilag megfellebbezhetetlen. Ez pedig kétségtelenül rossz hír az illegális tartalmakat kínáló vagy letöltő osztrák fájlcserélők számára, akik eddig - jogi állásfoglalás hiányában - szerencsésen megúsztak minden felelősségre vonást.

SG.hu, 2005. július 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr931189806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása