Az adatvédelmi biztoshoz kíván fordulni a Fidesz, mert szerintük a kormány sms-kampánya és az MSZP által indított telefonos kampány kapcsán felvetődik a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja.
Dobó László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az MSZP a telefonos kampány adatkezelőjeként nem szerepel az adatvédelmi nyilvántartásban, sőt még ilyen céllal megjelölt más adatkezelő sem. Az adatvédelmi nyilvántartásból az is kiderül, hogy az sms-kampányban résztvevők adatait nem a kormány, hanem egy külföldi tulajdonú marketing cég kezeli.
A Fidesz szerint az MSZP a telefonos kampány adatkezelőjeként nem szerepel az adatvédelmi nyilvántartásban, sőt még ilyen céllal megjelölt más adatkezelő sem. Mint mondta, telefonos kampányában az MSZP az év végéig az összes telefonelőfizetőt felhívja adatgyűjtés végett, ugyanakkor az adatvédelmi törvény alapján a kormányprogramról szóló állampolgári vélemény különleges adatnak minősül, mivel a megkérdezettek politikai véleményére lehet belőle következtetni.
Különleges adat esetében pedig az érintett írásbeli hozzájárulása szükséges az adatgyűjtéshez. Dobó László feltette a kérdést, hogy amennyiben az MSZP gyűjti az adatokat, milyen jogi alapon teszi ezt. Az sms-kampányra felhívó hirdetésekben nem tájékoztatják az embereket arról, hogy adataikat egy magáncégnek küldik meg - tette hozzá a politikus, aki szerint az előzetes tájékoztatás elmaradása törvénysértő.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a MeH nincs bejelentve mint adatkezelő, és a magáncéggel kötött szerződés is törvénysértő lehet, hiszen csak az adhat megbízást adatkezelésre, akinek a személyes adatok a tulajdonában vannak. Ha a megbízás az adatfeldolgozásra törvénytelen, akkor az sms- kampánnyal gyűjtött bármilyen személyes információt meg kell semmisíteni - jelentette ki Dobó László.

FigyeloNet.hu, 2005. augusztus 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr331189823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása