Dolgozhatnak a közszolgálatban, így az adóhatóságnál pszichiátriai kezelés alatt állók - ez derül ki Jóri András Független Hírügynökséghez pénteken eljuttatott állásfoglalásából. Az adatvédelmi biztos azért kezdett vizsgálódni, mert az APEH-nál a közszolgálati jogviszony létesítése előtt pszichiátriai vizsgálatoknak vetették alá a jelentkezőket.
Jóri András szerint nem zárhatók ki a közszolgálatból a pszichiátriai kezelés alatt állók. A kezelés ténye ugyanis nem jelenti azt, hogy a beteg közszolgálatba lépése a közigazgatási szerv törvényes működését bármilyen módon befolyásolná. Ráadásul a Pénzügyminisztérium rendelete ellentétes az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel is. Ez alapján ugyanis a rendelkezés hátrányos megkülönböztetésnek minősül - fogalmaz a biztos.
Az adatvédelmi biztos állásfoglalása után a pszichikai alkalmassági vizsgálatokról szóló rendelet egyes pontjait a Pénzügyminisztérium hatályon kívül helyezi.
A rendelet szerint nem lehetne APEH-ellenőr, akinek 90-nél kisebb az IQ-ja. Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője korábban azt mondta, hogy a felmérés lényege valójában a személyiségben rejlő biztonsági kockázatok kiszűrése. Egy ilyen tesztből a szakértők tapasztalatai alapján ki lehet szűrni a korrupcióra, szenvedélybetegségekre való hajlamot és a stressz-tűrő képességet is. A 90-es IQ-szintet nemzetközi tapasztalatok alapján határozta meg egy pszichológus csapat. Az IQ-teszt alkalmazásához köthető adatkezelések jogszerűségét szintén vizsgálja az adatvédelmi ombudsman.

Hirszerzo.hu, 2009. március 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr401206219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása