Megoldási javaslatot készít az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman, hogy a 2011-es népszámláláskor - megfelelő garanciák mellett - etnikai adatokat is lehessen gyűjteni. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pénteken azt mondta: Jóri András adatvédelmi biztossal szoros együttműködésben keresik "a megfelelő megoldást", ugyanis a kisebbségi civil szervezetek, önkormányzatok is úgy vélik, abban az esetben lehet kisebbségi kérdésekről beszélni, problémákat kezelni, ha megközelítőleg pontos számadatokkal rendelkeznek.
Az ombudsman korábban arról beszélt, a 2011-es népszámlálásról szóló törvénytervezetből - amelyet véleményezésre küldtek el a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának - kiderült, az adatgyűjtésben nem szerepel a kisebbségi tétel. Az ombudsman elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényjavaslat szerint nem tervezik a kisebbségi adatgyűjtést, és ez megfogalmazása szerint azt sugallja, Magyarországon nincsenek kisebbségek.
A kisebbségi biztos szerint rendkívül fontos: a népszámláláskor viszonylag pontos képet kapjunk arról, hogy az ország egy adott területén milyen nagyságrendben élnek a kisebbségek, ugyanis így könnyebb felmérni a problémákat, majd megoldási javaslatokat találni a gettósodásra, a nemzetiségi oktatásra vagy arra, hogy milyen nemzetiségűnek tekinthető egy-egy terület vagy település. Kállai Ernő közölte: az adatvédelmi biztos és hivatalának munkatársaival már zajlik az egyeztetés, és az eddigi kiváló együttműködés folytatásaként hamarosan közös vizsgálatot indítanak a nemzetiségi oktatás kérdésében is. Hozzátette: a jövő nemzedék országgyűlési biztosával már elindult a kulturális javak és intézmények védelmére vonatkozó közös vizsgálatuk.

MNO.hu, 2009. április 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr311206214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása