Nyilvános, és közérdekű adatnak minősül, ha például a miniszter vagy államtitkár a szolgálati autóját magánszemélyként megvásárolja - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos, aki szerint a gépjármű pontos típusa, évjárata és a vételár sem titkolható el. A biztos állásfoglalásáról csütörtökön tájékoztatta az MTI-t közleményben.
Mint írta, több állami, önkormányzati költségvetéssel, vagyonkezeléssel összefüggő szerződés nyilvánosságát érintő kérdést kapott és válaszolt meg az elmúlt hetekben. Jóri András közölte: az általános szabály szerint a közfeladatot ellátó szervek által kötött szerződések minden olyan adata nyilvános, amely nem esik valamely törvényi korlátozás alá, vagyis nem államtitok, szolgálati titok, üzleti titok, védendő személyes adat.
Ezért a közfeladatot ellátó szervek természetes személlyel kötött szerződéseinek - így a szolgálati autó megvásárlásának is - valamennyi lényeges adata nyilvános: a szerződő fél neve, a szerződés tárgya, a vételár, a fizetés módja.
Mint az adatvédelmi ombudsman írta, a polgári törvénykönyv szerint az állami szervvel pénzügyi, üzleti kapcsolatot létesítő maga is köteles - kérésre - a jogviszonnyal összefüggő és közérdekből nyilvános adatokra vonatkozóan tájékoztatást adni.
Jóri András felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szerződések tartalmazhatnak védendő személyes adatokat. Amennyiben egy közfeladatot ellátó szerv természetes személlyel köt szerződést, abban szerepelhetnek olyan személyazonosító adatok (például a lakcíme, anyja neve, személyi igazolványának száma, bankszámla száma), amelyek nemcsak a "civilek", hanem a közfeladatot ellátó személyek esetében sem nyilvánosak, hiszen ezek nem tekinthetők a feladatkörükkel összefüggő adatnak. Az adatok kiadásakor tehát ezeket az adatokat felismerhetetlenné kell tenni.
A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az adatvédelmi törvény kötelezi a közfeladatot ellátó szerveket, hogy biztosítsák az állami, önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre vonatkozóan a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását.
Ide tartoznak a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére a különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozó adatok, ha a fenti intézményekkel kapcsolatosak - tette hozzá.

Hirextra.hu, 2009. május 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr631206130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása