Szokatlanul élénken érdeklődik a Zöld Gát iránt a Nyugat, mely egyszerre több oldalról is támadja a szoftvert. Peking magyarázkodik.

Sunyi próbálkozás a politikai internetcenzúra kiterjesztésére, súlyos biztonsági hibák tömkelege, lopott programkód – többek között ezeket a vádakat, kifogásokat fogalmazta meg a termék iránt szokatlanul élénk érdeklődést mutató Nyugat a Kínában rendeletileg kötelezővé tett tartalomszűrő szoftver ellen. Amint arról beszámoltunk, Peking július 1-jétől arra kötelezte a gyártókat, hogy minden, az országban forgalmazott számítógéphez mellékeljenek egy olyan, a kormány megbízásából fejlesztett programot, amely blokkolja a hozzáférést a károsnak tartott weboldalakhoz.

Ugyan a terméket jegyző Jinhui Computer System Engineering szerint a „Zöld Gát, a fiatalok kísérője” névre keresztelt filter kizárólag a pornószájtokat szűri – hogy védje az iskolásokat a káros tartalmaktól –, a nyugati vizsgálatok azt állítják, hogy politikai és ideológiai szűrőként is működik, és így kiegészíti a „Kínai Nagy Tűzfal”-ként is emlegetett kiterjedt központi cenzúrát.

A múlt héten megjelent egy elemzés is, melyben a Michigani Egyetem számítógépes tanszékének oktatói állították a programkód vizsgálata alapján, hogy a Zöld Gát kritikus biztonsági hibák garmadát tartalmazza. Ezeket kihasználva – mondták – gyerekjáték átvenni az irányítást a szoftvert használó windowsos gépek felett, melyekből a támadók akár zombihálózatokat is építhetnek. „Ha a Zöld Gát, a fiatalok kísérője a jelenlegi formájában széles körben elterjed, az információbiztonsági szempontból katasztrófa lesz Kína számára” – rémisztgetett J. Alex Halderman, az elemzés egyik szerzője.

Nemcsak lyukas, de lopott is?

A kritikákra reagálva az illetékes kínai minisztérium elrendelte a program biztonsági felülvizsgálatát, és a lyukakat befoltozó patchek elkészítésére kötelezteő a fejlesztő cégeket. „Mi tartalomszűrő szoftverek fejlesztésében utazunk, nem biztonsági termékeket készítünk” – magyarázkodott a Jinhui Computer System Engineering vezetője. A múlt hónap végéig a filtert 7,17 millió alkalommal töltötték le a cég weboldaláról, és 2,62 millió iskolai számítógépre telepítették.

A hétvégén újabb támadás is érte a programot. Szombaton egy kaliforniai szoftverfejlesztő, a Solid Oak Software állt elő azzal, a Zöld Gát az általuk fejlesztett CyberSitter szülői tartalomszűrő kódját használja, azaz lopott kódra épül. A cég névtelen e-mailben kapott fülest, és az első vizsgálatok valóban azt mutatják, hogy a két termék több komponense között kísérteties a hasonlóság. A Solid Oak ezért bírósághoz fordul, és el akarja érni a Zöld Gát terjesztésének betiltását – ami, figyelmeztetnek szakértők, Kínában nem lesz egyszerű.

A cenzúrát kiáltó nyugati támadások élét tompíthatja, hogy a hivatalos álláspont szerint a Zöld Gát kikapcsolható, sőt el is távolítható a Windowsból, és a PC-gyártóknak sem kötelező azt telepítenie, elég, ha CD-n mellékelik az új gépekhez. Egy, a legolvasottabb kínai weboldalak látogatóinak körében végzett felmérés szerint ötből négy internetező nyilatkozott úgy, hogy nem fogja használni a programot, vagy ha előtelepítve kapja meg, el fogja távolítani.

ITCafe.hu, 2009. június 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr571213004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása