Többe kerül a jövő hét végétől az útlevél: az öt évre érvényes okmányért 25, a tíz évre szólóért negyven százalékkal kell majd többet fizetni, az illeték emelkedésének hivatalos magyarázata, hogy június 28-tól egy uniós rendelet szerint a biometrikus azonosítókat tartalmazó mikrocsippel ellátott okmányt kell kiadni – írja szombati számában a Népszabadság.
A lap ismertetése szerint a 18 évnél fiatalabbak és a hetven évnél idősebbek estében a drágulás 66 százalékos lesz. A gyermekeknél változik az érvényességi idő is: most négyéves korig kettő, utána öt évig használható az okmány, az új szabályok szerint hat év alatt három, afelett öt évig lesz érvényes.

A jelenlegi illeték alapesetben hatezer, tíz évre szóló okmány esetén tízezer forint, és ez 7500, illetve 14 ezer forintra nő, míg a gyermekek és az idős személyek 1500 helyett 2500-at fizetnek majd. A soronkívüliségnél ennek a kétszeresét kell leróni - írja lap.

Módosul az eljárás is: az útlevélkérelem benyújtásakor a 12. életévüket betöltött személyektől június 28-tól ujjnyomatot is vesznek.

JogiForum.hu, 2009. június 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr781212428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása