A kiberbűnözők a Facebook hiszékeny használóit adathalász e-mailekkel csalogatják hamis webhelyekre, és ebből próbálnak tőkét kovácsolni.

A Symantec a Facebook felhasználók elleni támadások új hullámát észlelte. Az adathalászok az áldozat Facebook postafiókjába továbbítanak egy üzenetet, amely mellett egy értesítőt is kiküldenek, aminek a témája "Hello" vagy "Hi". Az e-mail látszólag az áldozat barátjától származik, és arra kéri a felhasználót, hogy egy linkre kattintva jelentkezzen be a Facebookba. A hivatkozás azonban egy kártékony és hamis oldalra mutat, amelyen ha megadásra kerülnek a bejelentkezési információk, akkor azok azonnal a támadók kezébe kerülnek.

A biztonsági problémák megelőzése érdekében a Symantec azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy mindig fenntartással kezeljék a webhelyről érkező üzeneteket. Sokszor az is sokat segíthet, ha a hivatkozásokat mi magunk írjuk be a böngésző címsorába, ugyanis ekkor a megtévesztésre épülő támadások egy része kiszűrhetővé, illetve feltűnőbbé válhat. Természetesen nélkülözhetetlen a védelmi alkalmazások használata és naprakészen tartása. Mindezek mellett érdemes ügyelni az operációs rendszer, a webböngésző valamint az egyéb alkalmazások folyamatos frissítésére is.

Biztonsagportal, 2009. június 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr241211630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása