Előfizetők millióinak adatait adta el a szolgáltató egyik alkalmazottja. Az adatvédelmi biztos szerint nem egyedi esetről van szó.

A brit adatvédelmi biztos szigorítaná a személyes adatok adásvételének szankcionálását, és a csekély visszatartó erővel bíró, "nevetséges" összegű bírságot börtönbüntetésre cserélné le. A nyár óta hivatalban lévő Christopher Graham minderről azt követően beszélt, hogy kiderült: a negyedik legnagyobb helyi mobilszolgáltató, a 16,6 millió ügyféllel rendelkező T-Mobile egyik alkalmazottja előfizetők millióinak személyes adatait értékesítette "jelentős összegért".

Az adatokat – melyek között az ügyfelek szerződésének lejárati dátuma is szerepelt – adatbrókerek vásárolták meg, és adták tovább rivális szolgáltatóknak, melyek ügynökei aztán a hűségszerződések lejárta előtt telefonon megkeresték az előfizetőket, és megpróbálták átcsábítani őket magukhoz. Az adatszivárgásról maga a T-Mobile értesítette az adatvédelmi biztost, miután egy belső vizsgálat során gyanúba keveredett egy volt alkalmazott.

Az ombudsman hivatala ezt követően razziát tartott a T-Mobile irodáiban és kikérdezte a dolgozókat. "Azzal a céllal értékeljük a bizonyítékokat, hogy bíróság elé állítsuk a felelősöket. De én ennél jóval tovább is fogok menni, és a személyes adatok kereskedelme köré épült egész iparágat fel fogom számolni" – mondta hamisítatlan politikusi hevülettel Graham.

Aki tegnap sajtóközleményben hozta nyilvánosságra az eset részleteit, eredetileg nem nevesítve az érintett szolgáltatót. Miután azonban több helyi operátor – az O2, a Vodafone, az Orange, a 3 és a Virgin – is bejelentette, hogy nem ellene folyik a vizsgálat, a T-Mobile kénytelen volt a publikum előtt is elismerni, hogy náluk történt az eset. A vállalatot egyébként meglepte az adatvédelmi biztos közleménye. "Egészen mostanáig azt kérték tőlünk, hogy a vizsgálat érdekében kezeljük bizalmasan az esetet, ezért meglepett minket, hogy nyilvánosságra hozták" – nyilatkozta a cég szóvivője a Guardian-nak.

Christopher Graham szerint a személyes adatok kereskedelme mindennapos az országban, és a potenciális haszon miatt a maximálisan kiszabható 5000 fontos bírság nem bír visszatartó erővel. Gyakran dolgozók adják el az ügyféladatokat, de arra is van példa, hogy csalók hatósági vizsgálatokra hivatkozva csalják ki azokat cégektől. Az igazságügyi tárca az ombudsman javaslata alapján megvizsgálja a szankciók szigorításának, a börtönbüntetés bevezetésének lehetőségét.

ITCafe.hu, 2009. november 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr151586344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása