Az APEH elnökét, Szikora Jánost kérdezi a vagyonadó-kalkulátorral kapcsolatos adatvédelmi aggályairól az adatvédelmi biztos.

Jóri András adatvédelmi biztos azt tudakolja az APEH elnökétől, hogy a hivatal milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a személyes adatokkal ne lehessen visszaélni, illetve miként lesz megoldva, hogy a kalkulátor adatait ne kapcsolják össze az adóhivatal más információival - írja Magyar Nemzet.

Az adatvédelmi biztos a lap beadványa után indított vizsgálatot, és első körös válaszában azt nyilatkozta, hogy sem a vagyonadótörvénnyel kapcsolatban, sem pedig a kalkulátort szabályozó kormányrendelet megalkotásakor nem kérték ki a véleményét.

Az előzetes tervekhez képest később, csupán december 15-én élesítésre kerülő vagyonadó-kalkulátor az állampolgárok számára fog felvilágosítást adni a lakásuk értékről az önadózáshoz szükséges forgalmi érték könnyebb meghatározása érdekében. Adatvédelmi szempontból veszélyforrást jelent, hogy az adózóknak személyes adatokat és az ingatlan paramétereit leíró adatokat is elektronikus formában kell az APEH rendelkezésére bocsátani, a központi adóhivatal pedig ezeket az adatokat hat évig kezeli és nyilvántartja.

Ezzel kapcsolatban az adatvédelmi biztos felhívta az APEH figyelmét, hogy a hivatal köteles az adatkezelés minden eleméről információt szolgáltatni az adózóknak még a kalkulátor használatának megkezdése előtt.

Penzcentrum.hu, 2009. november 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr441775575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása