A munkavállalók többsége tudja, hogy törvénytelen cégük adatait ellopni, ám sokan ennek ellenére vállalják a kockázatot, ha saját vagy barátjuk sorsáról van szó.

A személyazonosság- és jogosultságkezelési szoftvereket fejlesztő Cyber-Ark másodszor jelentette meg éves felmérését, melyben azzal foglalkoznak, hogy a válság vajon milyen hatással volt az alkalmazottak moráljára, s ha munkahelyet váltanak, milyen mértékben "tarisznyáznak fel", vagyis mennyi, a régi cégnél bizalmasnak számító adatot visznek magukkal az új munkahelyre, hogy jobb pozícióból induljanak.

Már a tavalyi jelentés sem festett rózsaszínű képet, de a mostani – melyet novemberben készítettek London és New York üzleti negyedeiben, 300 fontos gazdasági vállalkozás irodáiban, a csúcson – még az előző évin is túltesz. A jelentés készítői szerint a válság hatására romlott a morál, az alkalmazottak 41 százaléka lopott már el adatokat régebbi munkaadójától állásváltáskor, negyedük pedig gondolkodás nélkül megtenné ezt, ha egy barátját ezáltal álláshoz tudja juttatni.

A független kutatók által elvégzett felmérés szerint a munkavállalók 85 százaléka tisztában van azzal, hogy törvénytelen az adatlopás, de a megkérdezettek 25 százaléka a büntetést is bevállalná, nem érdekli a szankció. A tényleges adatok szerint a válaszolók közel fele csinált már ilyet, míg 26 százalékuk úgy véli, hogy ha egy hozzá közel álló embert azzal tudna segíteni, hogy a cégétől lopott adatokat ad nekik át, akkor habozás nélkül megtennék.

A Cyber-Ark az eredmények alapján megállapítja, hogy az érzékeny céges adatok védelme továbbra is gyalázatos, a válaszolók 60 százaléka állítja azt, hogy akár a főnök orra elől is "le tudnának nyúlni" bizalmas információkat – USB-s tárolón, CD-n, e-mail segítségével, esetleg még papíron is. A bosszú is lényeges szerepet játszhat: a felmérés alanyainak 26 százaléka mondta azt, hogy ha holnap váratlanul kirúgnák, akkor magával vinné a birtokában lévő információkat, 24 százalékuk pedig már akkor megkezdené "a biztonsági mentést", ha fülébe jutna, hogy veszélyben az állása – a részletes adatok szerint: 52 százalék mondta azt, hogy "ha úgy alakulna", akkor tenne valamit a hozzáférhető információkkal, 28 százalékuk felhasználná ezeket a lopott adatokat az új állás elnyeréséhez, 28 százalék pedig tervezi is ezt.

De milyen adatokat vinnének magukkkal? 23 százalékuk az ügyfelek és a partnerek részletes adatait, 11 százalékuk azonosítókat és jelszavakat, ezen kívül népszerűek a termékinformációk, az üzleti tervek és elképzelések dokumentumai.

A helyi információbiztonsági rendszerek hiányosságaira mutat rá az is, hogy a megkérdezettek 23 százaléka belelát azokba a dokumentumokba, melyek az elbocsátandó dolgozók listáját tartalmazzák, de egyéb esetekben, más bizalmas adatokhoz a munkavállalók 70 százaléka fér hozzá a belső rendszerekben.

ITCafe.hu, 2009. november 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr141586417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása