Az európai uniós adatvédelmi biztos szerint sokkal szigorúbb szabályok alapján kellene működnie a kontinens rendőrségi adatbázisaihoz kapcsolódó új hivatalnak.

Peter Hustinx hétfőn kiadott állásfoglalásában kitért arra, hogy az Európai Bizottság június 24-i javaslatában szerepelő új biztonsági hivatal működése nem tartozhat a rendőrségek felügyelete alá. Azt szeretné, hogy az európai döntéshozók tartsák magukat a Nizzai és a Lisszaboni Szerződés pontjaihoz és azokban leírt törvényalkotási eljárásokhoz.

Az Európai Bizottság szerint közös intézmény alá kell tartozzon a Második Schengeni Információs Rendszer (SIS II), a VIS Visa Információs Rendszer és az EURODAC ujjlenyomat-adatbázis felügyelete. Hustinx ezzel az elképzeléssel alapvetően egyetért, mivel úgy véli, hogy így jóval egyszerűbben szabályozhatók lennének a különböző jogi és adatvédelmi kérdések. Emellett szükség esetén könnyebben lehetne tisztázni a jogi felelősség kérdését is. A jogvédő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még ebben az esetben is vannak bizonyos biztonsági és adatvédelmi kockázatok, amikkel az Európai Bizottság eddig egyszerűen nem foglalkozott elég körültekintően.

Az európai uniós adatvédelmi biztos elutasította azt az európai bizottsági elképzelést, hogy az új hivatal működését és munkáját az Europol vagy a Frontex európai határvédelmi ügynökség felügyelje. Ennek oka, hogy mind az Europol, mind pedig a Frontex erősen érdeklődik a különböző IT-rendszerekben található adatok iránt és éppen ezért könnyen előfordulhatnának adatvédelmi jogsértések. Hustinx azt javasolta, hogy az új központ munkáját egy olyan új és független ügynökség felügyelje, amelynek semmilyen célja sincs a tárolt információkkal.

A szakember továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az új hivatal növekvő befolyásra tehet szert. Már elhangzottak ugyanis olyan javaslatok, hogy kizárólag ez a központ dönthessen az Európai Unió leendő IT-nagyrendszereivel kapcsolatos beruházásokról. Az adatvédelmi biztos szerint tisztázatlan az is, hogy pontosan mit takar az IT-nagyrendszer fogalom.

Hustinx júliusban már bírálta az európai adatgyűjtéseket, leginkább a Stockholmi Programot, majd októberben közölte, hogy komoly hiányosságok vannak az EURODAC ujjlenyomat-adatbázissal kapcsolatos jogszabályokban. Az EU új biztonsági hivatala egyébként várhatóan Észtországban lesz.

SG.hu, 2009. december 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr441594696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása