Egy rotterdami médialaboratórium olyan szolgáltatást kínál, aminek a segítségével a felhasználók örökre kitörölhetik magukat a Facebook vagy a MySpace rendszeréből.

A moddr nevű csapat által megalkotott program a Web 2.0 Suicide Machine nevet kapta és képes arra, hogy egyetlen gombnyomásra távolítsa el valakinek a Facebook- vagy MySpace-profilját és az abban tárolt minden adatot, illetve fényképet. Ráadásul a felhasználók az egész folyamatot végig is nézhetik, így biztosak lehetnek abban, hogy az adataik valóban végképp törlődtek.

A közösségi hálózatok profiljainak törlése eddig meglehetősen bonyolult eljárás volt és sok regisztrált tag abban sem lehetett biztos, hogy a személyes adatai, digitális fotói valóban megsemmisültek. A Web 2.0 Suicide Machine az egész folyamatot leegyszerűsíti és lerövidíti. A felhasználói név, a jelszó és egy rövid búcsúüzenet megadása után ugyanis szabályosan minden az adott személlyel kapcsolatos feljegyzést, bejegyzést, információt kiradíroz a közösségi portál rendszeréből. Az egyetlen nyom csupán a búcsúüzenet marad, amit a korábbi online barátok és ismerősök kapnak meg.

"Az ember gyakorlatilag kiporszívózhatja magát a szociális hálózatból" - foglalta össze a szolgáltatás lényegét Gordan Savicic, a moddr egyik tagja. A szolgáltatást eddig 150-en vették igénybe. Ők többnyire olyan búcsúüzeneteket hagytak, mint It's over for me, I'm Out, de volt, aki csak egyszerűen egy bye megadásával búcsúzott. A 150 személy mindegyike valós időben nézhette végig a profilja digitális megsemmisülését. Savicic annyit árult el, hogy miután belépett az illető, a rendszer először megváltoztatja a jelszót, majd egyenként eltávolítja a partnereket.

A hozzáféréseket egyébként nem törlik, hanem a Social Network Suiciders (SNS) nevű csoportban gyűjtik össze. Őket csak Facebook-zombiknak nevezik. "Úgy döntöttünk, hogy nem a hozzáféréseket, jelszavakat töröljük, csak a hozzájuk tartozó adatokat. Az eltüntetett profiloknál ugyanis nem mehet az ember biztosra" - indokolta a lépést a szakember. A Web 2.0 Suicide Machine jelenleg a Facebookon kívül a MySpace és a LinkedIn rendszereiben is használható, de a közeljövőben már akár a Twitteren is használható lesz. A közösségi portálok eddig nem igazán foglalkoztak a nem mindennapi kezdeményezéssel.

SG.hu, 2009. december 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr771619198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása