Az adatvédelmi ombudsman szerint a felvétel után is letilthatják a róluk készült felvételeket a Joshi Bharat és a Mónika Show szereplői. Az ajánlásnak nincs jogi következménye, a Tv2 valószínűleg mégis betartja az ombudsman szabályait. Az RTL Klub szerint ők eddig is így jártak el.

Az adatvédelmi biztos ajánlása szerint ezentúl a kibeszélőshow-k szereplői kizárólag a felvétel leforgatása után megadott hozzájárulásukkal egyezhetnek bele személyes adataik kezelésébe, ha előzőleg nem közlik a műsorban velük együtt fellépő többi szereplő nevét, illetve a témát.

Jóri András szerint csak ez az írásbeli hozzájárulás lehet az alapja a Joshi Bharat és Mónika Show című kibeszélőműsorok szereplőire vonatkozó személyes adatok jogszerű kezelésének.

A felvétel után kell rábólintaniuk

Az adatkezelő a szereplőjelölteket köteles a műsorkészítés és az adatkezelés minden lényeges körülményéről tájékoztatni. Ennek ki kell terjednie egyebek mellett a műsor jellegére, címére, a beszélgetőpartnerek és a műsorvezető nevére, a műsor témájának megnevezésére, hangsúlyozta Jóri András, miután rengeteg panasz és az adatvédelmi biztos irodájához érkezett beadványok nyomán elvégezte a vizsgálatot.

A szereplőválogatásban részt vevőket fel kell világosítani az adatvédelmi jog szabályairól, és a velük kötött szerződésben az érintettek személyes adataira titoktartási kötelezettséget kell vállalni, tette hozzá.

Az ombudsman álláspontja szerint a műsorkészítő a hozzájárulást hagyományos beszélgetőműsornál a műsorkészítés előtt, kibeszélőshow-nál után köteles beszerezni. Ha a műsor készítője az előzetesen egyeztetett feltételektől eltér, a hozzájárulás bármikor visszavonható vagy megtagadható.

A műsorba nem kerülők adatait a lehető legrövidebb időn belül törölni kell, akár beválogatott szereplőről, akár a felvétel közreadását megtiltó érintettről legyen szó.

Megalázó helyzetek

Az ombudsman szerint hozzá forduló panaszosok egybehangzóan kifogásolták, hogyan kezeli a személyes adatokat a műsorgyártó, illetve a műsorszolgáltató: "műsorba csalogatási" stratégiáról számoltak be. Nehezményezték, hogy nem tájékoztatták őket arról, milyen televíziós műsorban fognak szerepelni. A panaszok szerint a szereplőket megtévesztették, csak a felvételen szembesültek azzal, hogy a műsor gyakran sérti az emberi méltóságot.

A beadványok leírása alapján a szereplők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, megalázó bánásmódban volt részük. A vizsgált produkcióban részt vevők egészségi állapotával, kóros szenvedélyével, ideológiai nézeteivel, szexuális életével kapcsolatos információk is elhangzanak, így megvalósul a különleges adat kezelése. Ezért adatvédelmi jogi elvárás, hogy a műsorkészítő a műsorra vonatkozó minden lényeges információt közöljön a szereplőkkel.

Megfontolják

Az ombudsmani ajánlásnak nincsenek konkrét jogi következményei, azok betartása nem kötelező a csatornák számára, de egy esetleges perben az ombudsmani vizsgálat eredménye akár döntő is lehet.

A Tv2-nél már vizsgálják az ajánlás pontjait, és úgy tudjuk, terveik szerint annak követelményrendszerét át szeretnék venni a jövőben. Hivatalos döntést csak jövő héten hoznak a kérdésről.

Az RTL Klub szerencsétlen megoldásnak tartja, hogy az adatvédelmi biztos ajánlásában "összemosta" a Mónika Show és a Joshi Bharat című kibeszélőshow vizsgálatának megállapításait. A csatorna szerint a megállapítások többsége a Mónika Show-ra biztosan nem érvényes.

A csatorna hivatalos álláspontja szerint a Mónika Show-ban a szereplők megfelelő tájékoztatást kapnak az adással kapcsolatban, lehetőségük van a felvétel következmények nélküli letiltására és tájékoztatják őket az adatvédelmi jogszabályokról is.

Az RTL Klub szerint több további pontnál "nyitott kapukat döngetnek a megállapítások". Szavai szerint néhány apróbb változtatási javaslatról érzik úgy, hogy a Mónika Show-val kapcsolatban is megfogalmazódhattak. Kijelentette, ezen a pontokon változtatnak a gyakorlatukon.

Rájuk jár a rúd

Tavaly egy-egy februári adás miatt rekordnagyságú, félnapos elsötétítést kapott az ORTT-től a két országos kereskedelmi csatorna. A büntetés hatására egyeztettek a médiatestülettel a Mónika Show-ról és Joshi Bharat műsoráról, sőt egy a német tévék önszabályozásán alapuló etikai kódexet is elfogadott tavaly a Tv2 és az RTL Klub.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja szerint viszont hiába állapodtak meg a Tv2-vel és az RTL Klubbal, hogy nem lesz nyílt szini erőszak és káromkodás a Joshi Bharatban és a Mónika Show-ban, és a kiskorúakkal sem beszélgetnek szexuális témákról, ennek ellenére a tévécsatornák nem figyelnek jobban ezekre a műsorokra. Éppen ezért a testület most ötvenórás elsötétítést helyezett kilátásba. A Mónika Show és a Joshi Bharat ügyét jövő héten tárgyalja ismét az ORTT.

index.hu (via MTI), 2010. február 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr831754707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása