A Check Point biztonsági kutatásokat végző csapata megvizsgálta, hogy a különböző közösségi oldalak felhasználói valójában milyen és mekkora veszélynek teszik ki magukat.

Ál-adathalász támadásokat intéztek véletlenszerűen kiválasztott Facebook felhasználók ellen. Névtelen, hamis Facebook profilt hoztak létre, ahonnan spam-jellegű, privát e-mail üzeneteket ("nézd meg legújabb képeimet") küldtek ki összesen 200, véletlenszerűen kiválasztott felhasználónak. A 200 címzett közül 71-en klikkeltek rá az üzenetben foglalt linkre, ami azt jelenti, hogy, amennyiben a link egy fertőzött web site-ra vagy adathalász oldalra irányított volna, 71 gép és felhasználó tette volna ki magát internetes csalásnak.

"Kísérletünk ékesen bizonyítja, hogy a közösségi site-ok bizony táptalajai lehetnek az adathalászok támadásainak," - mondta Guy Guzner, a Check Point biztonsági termékekért felelős igazgatója. “A hackerek számára egészen egyszerű az ilyen típusú site-okon a rosszindulatú linkek, férgek, különböző vírusok terjesztése a gyanútlan felhasználók széles körében."

"A közösségi portálok felhasználóinak meggyőződése, hogy biztonságos, intim, privát közegben mozognak, miközben cyber-cápák állítják be magukat "barátként", azzal az egyetlen céllal, hogy személyes információkat és bizalmas pénzügyi adatokat csaljanak ki tőlük. Nagyon fontos, hogy tudatosuljon az emberekben, a közösségi site-ok sem biztonságosabbak, mint az internet más részei és, hogy ugyanolyan tudatosan, figyelmesen kell eljárniuk, mint, mondjuk, az e-mail-ek esetében." - tette hozzá Guzner.

SG.hu, 2010. február 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr351775674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása