Mivel közpénzről van szó, ezért nyilvánosságra kell hozni a rektorok fizetését az adatvédelmi ombudsman szerint - közölte az MTV Híradója. Az egyetemi és főiskolai vezetők állítólagos többmilliós havi fizetéséről sok sajtóhír is megjelent, a rektorok azonban nem hajlandók részleteket közölni a jövedelmükről.

Az adatvédelmi biztos szerint nyilvánosságra kell hozni az egyetemi és főiskolai rektorok fizetését, mert közpénzről van szó - közölte az MTV Híradója. Az utóbbi hetekben több olyan hír is megjelent (a blogon ld. itt és itt a szerk.), amelyek szerint a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok továbbra is milliókat keresnek havonta.

Magda Sándor szocialista képviselőről, a Károly Róbert Főiskola rektoráról például vagyonnyilatkozata (pdfa szerk.) alapján hivatalosan is tudható, hogy havi 4,1 millió forintot kap. A Blikk szerint pedig a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) rektora, Solti László havi 4,7 milliós fizetést kap, és 2009 első félévében további 14 milliós prémiumhoz jutott. (Az egyetem visszautasította az intézményt "negatív színben feltüntető megállapításokat", alaptalannak nevezve őket, de a konkrét összeget nem vitatta.)

Később a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a rektorok nem közlik fizetésük pontos mértékét. A felsőoktatási intézmények vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezik, hogy nem hozzák nyilvánosságra a fizetéseiket, mert azok nem minősülnek közérdekű adatnak, hanem személyes adatok.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az üggyel kapcsolatban azt mondta: a kormány az egyetemek autonómiája miatt nem szólhat bele, hogy a rektorok mekkora illetményt kapnak, ezt az intézmények vezetései döntik el.

Próbált ugyanakkor nyomást gyakorolni a rektorokra Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki múlt csütörtökön a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökségével tartott megbeszélésen kérte, hogy a felsőoktatási intézményvezetők a kormány tagjaihoz, illetve az állami vállalatok vezetőihez hasonlóan vállaljanak részt a társadalmi szolidaritás területén is.

origo.hu (via MTI.hu), 2009. július 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr581275985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása